Представяме ви поредната статия от рубриката ни Тайната градина, която поддържаме

...
Представяме ви поредната статия от рубриката ни Тайната градина, която поддържаме
Коментари Харесай

Икебана или как с 5 стръка цветя да напишем поема!

Представяме ви следващата публикация от рубриката ни " Тайната градина ", която поддържаме дружно с Боряна Михайлова от botanika.bg. Тя ни учи на градинарство и цветарство, само че най-много на обич към цветята и градината. А през днешния ден ще творим изкуство!

Думата икебана нормално се превежда като " японско изкуство за нареждане на цветя ", само че в икебана могат да се употребяват всевъзможни материали – живи клончета, елементи от увивни растения, листа, зърна, плодове, семена, цветя (живи или изсушени). В икебана могат да се включат и най-различни други детайли като дърво, стъкло, керамика, текстил, пластмаса.



През 500-годишната си история икебана приема най-различни форми от елементарна декорация за дома до големи пейзажи и артистични статуи, които могат да украсят всяко пространство, вън или вътре. Практикуването на икебана, наричана още " Пътят на цветята ", се възприема и като форма на пътешестване към вътрешната ни естетика – промяна на сезоните, време и смяна.



Преди години това изкуство е било изучавано в учебните заведения в Япония. Според антични китайски вярвания изкуството на икебаната съставлява неповторима композиция на човешкия дух и природата. Според историческите мемоари през V век будизмът е импортиран в Китай дружно с практиката за нареждане на цветя като част от молитвената гала.



При подреждането на цветята се съблюдава правилото на превъзходството, пропорционалността, хармонията и ритъма. Изработването на икебана символизира и концепцията за безконечния кръговрат на живота.



Три са главните детайли, които би трябвало да участват в композицията, с цел да се получи естетика сред индивида и природата: небе, човек и земя.



Небето е най-високият детайл в композицията.



Средният детайл символизира индивида.



 Третият, върху който се подчертава, символизира земята.



Трите основни елемента се слагат по този начин, че да образуват многообразен триъгълник.



Ето по какъв начин се прави икебана в няколко лесни стъпки.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР